Arama Motoru Kullanımı

rucoder

Eski üye
Katılım
5 Nis 2022
Mesajlar
221
Tepki
0

Arama Motoru Kullanımı​

Arama Motoru Kullanımı


Arama moturu, günümüzde dijital dünyanın ansiklopedisi olarak bilinir. Kullanıcılar kelime veye kelime gruplarını aratarak karşılarına çıkacak milyon tane cevaptan istediklerine ulaşabilirler. Bazı sebeplerden dolayı, bulmak istediğimiz bilgiyi doğru bulamayız. Bunun için size bu yazımda arama motoru kullanımı hakkında ipuçları vereceğim.

Direkt aradığımız kelime ve kelime gruplarını arama motorunda arattığımızda aramada yer edinen kelimelerin olduğu tüm yazılara gore arama neticeleri getirir. Gelen sonuçlar içinde işimize yaramayan bilgilerin olması da ihtimaller içinde bir durumdur. Arama neticelerinden daha hedefli sonuçlar alabilmek için “ arama parametreleri ” kullanırız. Google’ın parametrelerinden bahsedeceğiz, fakat tırnak, +, – benzer biçimde bazı parametreler öteki arama motorlarında da geçerlidir.

Arama parametreleri nedir?​


Arama sonuçlarında daha hedefli sonuçlar alabilmek ve ilgi alanımız dışındaki arama neticelerini elemek için arama parametrelerinden yararlanabiliriz.

1) Site​


Bu parametre kullanarak istediğimiz bir site yada uzantıya arama kelimesi eklediğimizde ilgili site yada ilgili uzantılarda o kelimeyi arayabiliriz. Mesela ; “site:edu.tr sav” olarak arattığınızda edu.tr alan adları içinde “sav” kelimesini aramış olmuş olursunuz. Sizin için hem daha ergonomik hemde oldukça süre kazandırıcı olacaktır.

2)Bağlantı​


Bu parametrenin işlevi ise bir URL için öteki sitelerin vermiş olduğu bağlantıları bulmanıza yarar.

google-link-command-yahoo.gif


Tırnak İşareti(“)​


İki yada daha çok kelimeden oluşan aramalardaki tırnak işareti ile beraber yapmış olursanız, yaptığınız kelime grubu ile ilgili tam eşleşme neticelerini almış olmuş olursunuz. Mesela ; “Demet Akalın ” 444.000 arama sonucu listelenirken ” Demet Akalın ” araması için 180.000 arama sonucu listeleniyor.

Yıldız İşareti (*)​


Aklınıza bir şarkı sözü yada şiir ulaştığında fakat bir kelimesini unutmuş olabilirsiniz. Arama motorunda bilemediğiniz yere * işareti koyarak şiirin yada şarkının tamamını bulabilirsiniz.

11-22.jpg


Eksi (-)​


Arama sonuçlarında eksi kullanımı istemediğimiz kelimelerin arama sonuçlarında yer almamasını sağlar.

Mesela ; Burak Özçivit’ten bahsedeceksiniz. Fakat siz aramaya Burak Özçivit yazdığınızda okulda bir hoca olan Burak Özçivit çıkıyor. Siz oyuncu olanı aratmak istiyorsanız ; burak-özcivit-olarak arattığınızda yalnız istediğiniz kişiye ulaşabilirsiniz.

Filetype


Bulmak istediğiniz bir doküman ise hangi uzantılarda arama sonucuna ulaşmak istiyorsanız o dosya uzantısında sonuçlara ulaşmanıza yarar. MS Word dosyasına ulaşmak istediğinizde “filetype:docx arama motoru” olarak arama yaptığınızda içinde arama motoru kelimeleri bulunan DOCX uzantılı dosyaları listeler. Daha kısa yollardan, süre kaybetmeden bilgiye ulaşmanızı elde edecektir.

Related​


Bulmak istediğiniz bir veri için karşınıza devamlı çıkan bir site var ve siz buradaki verilerden daha fazlasını bulmak istiyorsunuz yada aynı mevzu ile ilgili değişik bakış açılarını gözlemlemek istiyorsunuz. “related” parametresi kullanarak benzer siteleri bulabilirsiniz.

related-google.jpg


Intitle​


Aradığımız kelime yada kelime grubunu içerikte değil yalnız başlıkta aramak istediğimiz süre kullandığımız parametredir. Mesela aradığınız öge ” telefon ” ise siz yalnız telefon başlığı altındaki tüm sonuçlara ulaşırsınız.

Inurl​


Bir tek URL’de yapmak istediğimiz aramalarda kullanırız. Mesela :inurl”pizza ” şeklinde aratırsanız URL’lerinde “pizza ” olan arama sonuçlarına ulaşabilirsiniz.

Kısacası , bu parametreler en oldukça tercih edilen parametrelerdir. Daha bir oldukça örnekleri vardır fakat en oldukça yaygın olarak bunların kullanıldığını ve arama sonuçlarında size kolaylık sağlayacağını bilmenizi isteriz.
 
Üst Alt