Backlink Analizi ve Stratejisi

bertanuzun

Bağımlı
Katılım
13 Kas 2018
Mesajlar
35
Tepki
1
İçindekiler [Gizle]
Web siteleri ile ilgilenmeye başladığınızda veya SEO alemine adım attığınızda duyacağınız ilk sözcük “backlink” olacaktır. Peki bu backlink nedir? Ne işe yarar ve nasıl yapılır? Kısaca Türkçe karşılığı “geri bağlantı” anlamına gelmektedir. Şimdi bir de tanımına bakalım.
Backlink, A sitesinin B sitesinin değerini yükseltmek için herhangi bir şekilde bağlantı vermesidir. Bu bağlantı görsel veya metin olabilir. Linkin ne şekilde verildiğine ise anchors adı verilir.
Aslında bunu daha çok referans sistemi gibi düşünebilirsiniz. Bir sitenin diğerine SEOdeğerini arttırmak için referans olması anlamına gelir. Bir işe girmek istediğinizde çok değerli bir referansınız varsa iş başvurusu yaptığınız firma katında çok değerli bir konuma gelirsiniz değil mi? Şimdi buradaki iş vereni Google olarak düşünebilirsiniz.
SEO’nun ilk dönemlerinde arama motorlarındaki sıralamalar çoğunlukla sayfaların içeriğinde yer alan anahtar kelime yoğunluğuna göre belirleniyordu. Karmaşık arama motoru algoritmaları olmadığı için sıralamada yükselmenin en kolay yolu, anahtar kelimeleri sayfa içinde defalarca kullanmaktan geçiyordu.
Ne yazık ki art niyetli SEO çalışması yapan kişiler bu sistemin sağladığı avantajdan faydalanarak daha üst sıralara yükselmek için anahtar kelimeleri doğal olmayan bir şekilde, sayfa içinde aşırı derecede kullanmaya başladılar. Böylece konuyla alakası olmayan, içerik olarak yetersiz siteler hak etmedikleri sıralarda listelenir oldu.
Arama motoru botlarında eskiden mantık çok basitti: Bir web sayfasında hedef anahtar kelime ne kadar çok geçerse, bu sayfa gerçekten o anahtar kelimeyle alakalı kabul ediliyordu.
Ne yazık ki art niyetli SEO çalışması yapan kişiler bu sistemin sağladığı avantajdan faydalanarak daha üst sıralara yükselmek için anahtar kelimeleri doğal olmayan bir şekilde, sayfa içinde aşırı derecede kullanmaya başladılar. Böylece konuyla alakası olmayan, içerik olarak yetersiz siteler hak etmedikleri sıralarda listelenir oldu. Derken Google bu gidişata bir dur demeye karar verdi ve ortaya PageRank algoritması çıktı.
PageRank ile sıralamalar yeniden düzenlendi
Larry Page ve Sergey Brin tarafından 1996’da kurulan Google, Stanford Üniversitesi’nde çalışan Page’in fikriyle PageRank teknolojisini yayına aldı. Bu algoritmanın ana fikri, web sayfalarındaki anahtar kelimelere verilen linkler üzerinden sıralamayı düzene sokmak şeklindeydi. Linklerin kalitesi ve sayısı, yani niteliği ve niceliği önemliydi.
Bu linkler de iç ve dış olmak üzere ikiye ayrıldı. Başka web sitelerinin ve alan adlarının sitenize verdiği bağlantılar dış link, kendi web sitenizdeki kategori ve diğer sayfalara verilen bağlantılar iç link olarak adlandırıldı.
1’den 10’a kadar bir puan aralığında değerlendirilen PageRank (PR) kısa sürede web sitelerinin değerini tanımlayan bir anahtar öğe konumuna geldi.
Fakat Google bu algoritmanın da fişini çekerek web sitelerinin PageRank değerlerini sıfırladı.
Google ücretli link satışından hoşlanmıyor!
Bunun neticesinde Google sahte, yani doğal olmayan ücretli linkleri otomatik olarak algılayacak bir sistem daha geliştirdi. Böylece aşağıdaki sitelerden alınan backlinkler kalitesiz olarak değerlendirilmeye başlandı:
  • Online forum siteleri
  • Blog yorumları
  • Ziyaretçi defterleri
  • Wiki sayfaları
  • Makale dizinleri
  • Soru cevap siteleri
  • Sosyal imleme siteleri
Bu sayfalardan alınan linkler zaman içinde faydadan çok zarar getirmeye başlayınca artık tanıtım yazısı alma fikri web sitesi sahipleri arasında revaç buldu. Uzunca bir dönem, özellikle haber sitelerinden alınan backlinklerle arama motorlarında yükselmek mümkündü. Google’ın 29 Ocak 2018 Tarihinde yaptığı duyuruyla bu gibi tanıtım yazılarından, aynı tanıtım yazının farklı sitelerde yayınlanması, zengin etiketlerle link verilmesi, yazdığı konu hakkında bilgi sahibi olmayanlar tarafından yazılan makaleler yasaklandı.
Google’ın yayına aldığı yeni algoritmaların hepsinin tek ortak özelliği, linklerin her zaman için değerini koruyor oluşuydu. Halen daha link almak bir web sitesinin sıralamasını yükseltmek için başvurulan en yaygın yöntemler arasında yer alıyor. Bu linklerin alakalı ve doğal olması Google tarafından gözardı edilmeyecektir.
Başka web sitelerinden alınan backlinkler kadar SEO çalışması yapılan sitede iç linklemenin yapılması, ilgili sitenin Google nezdindeki puanını ve otoritesini artırmaya katkı sağlayabilir. Dış link alımlarında da mümkün mertebe doğallığı elden bırakmamak, kullanıcıyı rahatsız edecek şekilde linkleme yapmamak ve kaliteli siteleri tercih etmekte fayda olacaktır.
Doğal Backlink
SEO çalışması yaparken herkesin aklındaki sorulardan biridir backlink nasıl olmalıdır? Satın mı almalıyız yoksa doğal backlinkler mi kazanmalıyız?
Son zamanlarda özellikle backlink paketleri bir çok web sitesini cezaya soktu. Günümüzde en etkili backlink doğallıkla yapılandır. Artık daya edu.tr linki ilk sıraya gel devri kapanalı yıllar oluyor. Bu tarz spam işlemlerden uzaklaşın.
Footer Backlink
Footer link paylaşımı bilindiğinini aksine Google tarafından yasak değil. Satın alım yapmak yasak. Yani eğer amacınız gerçekten sitenizin reklamını yapmaksa yada müşterilerinize diğer hizmetlerinizi de duyurmaksa bu bakımda footer backlinkin zararı yok. Lakin footer’dan ne kadar trafik alınır tartışmamız gereken konu bu. Bize sorarsanız böyle bir durumda sidebar’a banner almak en iyisi. Link yapısı da rel=”nofollow noopener” target=”_blank” şeklinde olursa tadından yenmez.
Tanıtım Yazıları
Son dönemlerde bir çok haber sitesinden yapılan tanıtım yazısı satışları Google’ın da dikkatini çekmiş olacak ki bu durum yasaklandı.
https://webmaster-tr.googleblog.com/2018/01/tantm-yazlar-ve-sponsorlu-icerikler-ile.html adresinde görebileceğiniz üzere yasak sadece tanıtım yazıları için geçerli.
Doğal Backlink Kaynakları
Twitter
Wikipedia
Ekşi Sözlük
Facebook
Google Plus
YouTube
Blogger
Medium
Crunchbase
gibi çoğaltılabilir. Bu siteler arasındaki bağ: Sosyal oluşudur, yani paylaşımlar insanlar tarafından yapılır. Bu mecralarda eğer bot kullanacak olursanız bu durumda yine backlink doğallığını kaybedecektir. İnsanlar için paylaşım yapın, botlar için botlarla değil. Bu bir intikam değil..
Zararlı Bağlantılar – Backlink Saldırıları
SEO kavramıyla birlikte gelişen kavramlardan bir tanesi de ANTİ-SEO kavramıdır. Google’da üst sıralarda yer alabilmenin yollarını bulmanın bir diğer getirisi de neler yapılmamalıdır sorusunun cevabını bulmaktır. Birinci sırayı ele geçirmeye çalışan rakipler arasında ise SEO yöntemlerine ek olarak ANTİ-SEO yöntemleri de sıkça uygulanmaktadır. Rakip siteye “neler yapılmamalı” sorusunun içeriğini oluşturan teknikler uygulanarak rakipler sıralamalardan rahatça düşürülebilmektedir. Bu saldırı yöntemi son zamanlarda çok faaldir.
ANTİ-SEO kavramından ve tekniklerinden birçok webmasterın şikayetçi olmasından dolayı Google mühendisleri yaklaşık iki yıl kadar önce webmasterların, gelen zararlı linkleri reddedebileceği aracı duyurmuştu. Bu araç sayesinde sizin bilginiz dışında sitenize verilen linkleri Google’ın görmezden gelmesini sağlayabiliyorsunuz. Gereksiz ve zararlı backlinklerden kurtulan siteler, arama sonuçlarında daha başarılı noktalara ulaşabiliyorlar.
Backlink Paketleri ve Zararları
SEO’ya başladığım günden itibaren backlink satışının satan site sahibi için yüksek maddi gelir ve Google ceza sebebi, alan siteler içinse kimi zaman yarar kimi zaman zarar sağladığını gördüm.
Günümüzde ise Google, backlink ile ilgili yaptığı açıklamalarda otoriter ve alakalı bağlantılar harici backlink alımını hele de satin alımını hiç desteklemez. Bu nedenle ceza yiyebilirsiniz. R10, Wmaraci forumlardan kendini SEO’cu olarak tanıtan kişiler sizleri kandırabilir. Günümüzde özellikle alakasız Footer, Tanıtım Yazısı, Hacklink gibi hiç bir backlink türünün siteye zararı büyük olacaktır. Kısa dönem yarar sağlıyor gibi görünse de ilerleyen süreçte zararı olacağına emin olabilirsiniz.
Kısacası: Herhangi bir backink paketi satin almanızı tavsiye etmiyorum.
Backlink Sorgulama Aracı
ahrefs.jpg

Link analizlerinizi gerçekleştirmek için bir otorite haline gelen Ahrefs ile Dofollow, Nofollow oranlarınızı görebilir, kayıp edilen backlinkleri tarihe göre önizleyebilirsiniz. Backlink artışlarınızı anlık olarak izleyebileceksiniz. En çok link alan sayfalarınızı görebileceksiniz. Link dağılımlarınızı ölçebileceksiniz. Aylık ücreti 99 Amerikan Doları’ndan başlar.. Yeni, Kayıp yada Kırık linkleri tespit edebileceğiniz gibi, Zararlı geri bağlantılarınızı da bu araç sayesinde görebilirsiniz. Bağlantının zararlı olup olmadığını anlamak için size backlink veren sitenin ne kadar çok çıkış yaptığına, domainin ne kadar çok puan aldığına ve direk anahtar kelime bazlı verip vermediğine de bakmalısınız.
Zararlı Backlink Engelleme
Google Disavow Links Kullanım Detayları
Bu aracı kullanabilmeniz için öncelikle Google Webmaster Araçlarına kayıt olmanız gerekiyor. Sitenizi sorunsuz şekilde doğruladıktan sonra aşağıdaki linke tıklayarak aracın bulunduğu sayfaya ulaşabilirsiniz.
https://www.google.com/webmasters/tools/disavow-links-main
Link üzerinden ulaştığınız sayfada “Bağlantıları Reddetme” butonuna tıkladığınızda aşağıdaki uyarı metniyle karşılaşırız.
baglantilari-reddetme.jpg

Bu, gelişmiş bir özelliktir ve yalnızca dikkatli bir şekilde kullanılmalıdır. Hatalı kullanılırsa sitenizin Google arama sonuçlarındaki performansına zarar verebilir. Geri bağlantıları reddetme işlemini yalnızca, sitenize yönelik yüksek miktarda spam, yapay veya düşük kaliteli bağlantı olduğuna inanıyorsanız ve bu bağlantıların size sorun çıkardığından eminseniz yapmanızı öneririz.”
Uyarı metnini kabul ettikten sonra reddedilecek linkleri içeren ve UTF8 formatı ve .txt uzantısı ile oluşturulmuş dosyayı yükleme kısmından seçip Google Link Reddetme aracına gönderiyoruz.
Örnek Formatlar:
#bertanuzun.com sitesi çoğu bağlantıyı kaldırdı ancak bunları atladı.
domain:bertanuzun.com
https://bertanuzun.com/
 

Giudice

Yeni üye
Katılım
18 Tem 2019
Mesajlar
1
Tepki
0
Bilgiler için çok teşekkür ederiz. Bu bilgilerini ek bilgilerle desteklenebilir. Bu reddetme kısma titizlikle yapılması gereklidir. Bilinmediği taktirde sitenize yarardan çok zarar sağlayacaktır. Böyle durumlara kalmamak adına çok dikkat edilmesi gereklidir. Ayrıca ayrıntılı bilgi isteyenler ilgili linkten https://www.seouzmani.web.tr/google-link-reddetme-araci/ bilgi alabilirler.
 

resthit

Meraklı
Katılım
19 Ağu 2019
Mesajlar
9
Tepki
1
Yıllardır sektörde yer alanların bile hala kavramakta güçlük çektiği yada atladığı en önemli konu ANTİ çalışmalardır, gerçek anlamda ilk sırada yer alan rakiplerin çoğu, rakiplerine yani sizlere Anti çalışmalar uygulamaktadır. Bunun çözümlerini bilmek en önemli konulardan biridir.
 

Bileceksin

Yeni üye
Katılım
20 Ağu 2019
Mesajlar
7
Tepki
0
bilgi için teşekkürler
 
Katılım
20 Şub 2019
Mesajlar
12
Tepki
4
Efsane bir yazı olmuş. Teşekkürler.
 

Toltek

Eski üye
Katılım
17 May 2018
Mesajlar
197
Çözümler
1
Tepki
49
Değerli ve yararlı paylaşımlar için teşekkür ederiz.
 

szr731

Meraklı
Katılım
12 Eyl 2019
Mesajlar
11
Tepki
0
backlinklerin tamamını görebilecegimiz ücretsiz bir site varmı aherfs 10 taneye kadar gosteriyor mesela
 
Üst Alt