MuratKandilli
Bağımlı
- Katılım
- 22 Haz 2020
- Mesajlar
- 36
- Tepki
- 32
Ethereum Nedir?, Ethereum Nasıl Alınır?, Ethereum Madenciliği Nedir, Nasıl Yapılır?, Ethereum Nasıl Üretilir?
Ethereum Nedir?
Ethereum ilk olarak çıkışını "Kuzey Amerika Bitcoin Konferansında", genç girişimci "Vitalik Buterin" tarafından ortaya atılmış bir sistemdir.
Genel olarak bakıldığı zaman Ethereum altcoin statüsünde görünsede esasında blockchain teknolojisinin gelişmesi için ve daha fazla alanda kullanılması için amaçlanmış yenilikçi ve inovatif bir sistemdir.
Kısaca Ethereum, güç kaynağı olarak "Ether (ETH)" kripto para birimini kullanan bir Kripto işletim sistemidir.
Ethereum'un amacı Bitcoin'in bağlı olduğu "blockchain" sisteminin kullanıcılarının bu sistem üzerinden yeni ve kendilerine ait yazılımlar oluşturabilmesi.
Ethereum'un sağladığı bu özellik sayesinde bir çok altcoinin çıkmasınada olanak sağlar durumda.
Ethereum sistemi ile amaçlanan şey aslında kişilerin kişisel veriler gibi önemli verilerinin üçüncü bir şahıs tarafından kaydedilmesini ve farklı amaçlar gayesinde kullanmasını engellemektir. Bu gün genele bakıldığı zaman neredeyse yapılan bütün işlemler üçüncül bir şahıs tarafından depolanıp özel databaselerde saklanıyor. (Alışveriş işlemleri, banka, sosyal medya, internet geçmişiniz gibi gibi.)
Ethereum kendi sisteminde bu tür işlemleri dağınık ve bir çok farklı cihaz üstünden yapmayı sağlamış durumda. Böylece her hangi bir bilgiye erişmek imkansız hale gelmiş şekilde olmasının yanında bütün internet alemini merkezsiz bir platforma çevirmiştir.
Bu sisteme dahil olmak isteyen yazılımcıların yazılımlar üretebilmesi için Ethereum, Ether Kripto Para Birimini bir yandan da "yakıt olacak şekilde" kullanılmasını hedeflemiştir.
Akıllara gelen bir soru; Ethereum, Bitcoine Rakip Olabilir mi?
Ethereum şu anda bitcoinden sonra en büyük pazar payına sahip ve en çok işlem gören kripto para birimidir.
Kripto para birimleri arasında en büyük olan 2. para birimi Ethereum'un değerinin kısa sürede katlanarak artması, kendisi gibi blockchain kullanan bitcoin'in blockchainden daha yenilikçi oluşu Ethereum, Bitcoine rakip olabilir mi sorularını uzun süredir akıllara getiriyor. Ancak Ethereum Kurucusu Vitalik Buterin bu konuda fikirlerini şu şekilde belirtiyor;
" Eğer kripto paralar ile dünyada bulunan değerli kaynakları karşılaştırıyorsak ve Bitcoin’i ALTIN, Litecoin’i GÜMÜŞ olarak kabul ediyorsak, Ethereum PETROL’dür. Çünkü Ethereum’un altında yatan teknoloji dünyanın internet sistemindeki enerji kaynağı olacaktır. Dünyada petrol nasıl bir çok sektör ve teknolojide kullanılıyorsa Ethereum teknolojisi için de aynı şey geçerlidir. Bu nedenle biz Ether’i ‘kripto yakıt’ olarak adlandırıyoruz. Ethereum platformunun ihtiyaç duyduğu enerji Ether (ETH) ile sağlanacak. "
Buterin'in açıklamasından yola çıkarak anlayabileceğimiz üzere "Ethereum" hiç bir zaman "Bitcoine" rakip olmak için piyasaya girmemiş ve "Bitcoine" rakip olma amacı gütmemiştir. Ayrıca Ethereum geliştirici ekibinin Ethereum çıktığı günden itibaren blockchain geliştirme ekibi ve Bitcoin geliştiricileri arasında olduklarını görebiliriz.
Ethereum ve Bitcoin Arasındaki Farklar Nelerdir?
▸Bitcoin sistemi ile yapabilecekleriniz belli ve sınırlıyken, Ethereum ile çok farklı yazılımlar, yeni sistemler, yeni alt coinler oluşturabilirsiniz.
▸ Ethereum sistemi Bitcoinin blockchain sistemine göre daha yenilikçi ve stabil bir sistemdir.
▸ Bitcoin madenciliği yaparken işlemcinizin gücüne göre kazanç sağlayabilirken, Ethereum madenciliğinde işlemci gücünün yanı sıra üreticiler arasında dengeler olduğu görülmekte.
▸ Bitcoin sisteminde bir bloğun (bir para birimi) oluşma süresi 10 dakika sürerken, Ethereum'da bir bloğun (bir para birimi) oluşma süresi 15 saniyedir. Bu yüzden işlemlerin onaylanma süresi olduğundan çok daha kısadır.
Ethereum madenciliği nasıl yapılır?
Ethereum madenciliği aynı bitcoin madenciliği gibi işler. Bu sayede güvenlik ve sürekliliği sağlama alır. Ethereum madeni bitcoin gibi özel üretilmiş cihazlar ile değil normal Ekran Kartları ile yapılabilmektedir. Madenci sayısı arttıkça ethereum madenciliğininde günden güne kazancı düşer.
Ethereum Nasıl Üretilir?
Ethereum üretiminin mantığı bitcoin üretiminin mantığı ile aynı gözüksede arada olan bazı farklılıklar sayesinde Ethereum üretimi bazı avantajlar sağlamakta.
Ethereum üretimine başlamadan önce ilk başta bir Ethereum Cüzdanı oluşturmalısınız. Gerekli programları yükledikten sonra üretimi artık başarıyla yapabilirsiniz. Üretimi bireysel olarak yapabileceğiniz gibi bulunan bir havuza dahil olarak da üretim yapabilirsiniz. Bulunan bir havuza dahil olmak üretiminizi arttıracaktır.
Ethereum üretimi için yüksek güçlü ve fazla elektrik harcayan işlemciler yerine normal Ekran Kartı üzerinden yapılmaktadır.
Ethereum ve Alt Coinlerin ilişkileri;
Ethereumun sistemi yeni ve fazla yazılımlar çıkarabilme özelliğine ev sahipliği ettiği için ethereumdan sonra ortaya çıkan bir çok altcoin, Ethereum'dan işlem görmektedir.
Eğer piyasaya yeni bir coin çıkarmak ve piyasaya sürmek için ICO adı verilen İlk Para Tekliflerinin henüz piyasaya sürülmeden önce kitlesel olacak şekilde Fon toplamasını sağladığı sistemde, fonlar ise Ethereum sisteminin para birimi olan Ether Kripto Para Biriminde yapılmaktadır. Böylelikle Ethereum sistemi dolaşıma yeni kripto para birimlerinin girmesini sağlar.
ICO'lar bir çok kişi tarafından güvenilmez olarak görülür ve ICO'larda bu güne kadar bir çok dolandırıcı vakası olmuştur.
Popüler Altcoinler Nelerdir?
Dijital paralarda Altın, Bitcoin olarak, Gümüş, Litecoin olarak, Petrol ise Ethereum olarak görülmektedir.
Litecoin nedir;
Genel olarak bitcoine benzeyen fakat bitcoinden daha hızlı işlem yapabildiğiniz bir kripto para.
Ripple nedir;
Ripple bir ödeme ağı olmasının yanı sıra birde kripto para birimidir. Bir alım satım işlemi ripplede 4 saniye sürerken "Ethereum" da bu işlem 2 dakikadan daha uzun sürüyor. Bitcoinde ise bu işlem "1 saat sürüyor". Geleneksel para birimlerinde ise bu işlem günler kadar sürüyor. Ek olarak ripple dakikada 1500 adet işleme izin veriyor.
Ethereum Nasıl Alınır?
Ethereum almadan önce bir borsaya kayıt olmalısınız. Kayıt olmadan önce ülkenize hizmet verip ülkenizde ki para birimini kullanıp kullanmadığından emin olun. Kayıt sürecinde sizlerden bazı kişisel detaylarda istenecek. Bu yüzden sizler için en güvenilir olan siteyi seçin ve oradan kayıt yaptırın.
Çoğunlukla, para yatırma ve para çekme işlemleri yapılırken bu tür siteler kimlik kontrolü yapıyor. Bu kontrollerden geçmek için de genel olarak fotoğraflı kimlik fotoğrafı ve adres teyiti yapmanız gerekiyor. Bunlar Müşteri Tanı (KYC) ve Para Aklanmasını Önlenmesi (AML) mevzuatlarına göre yapılır.
Kontrolleri yaptıktan ve başarıyla geçtikten sonra para yatırma işlemini seçmeniz gerekmekte. Bunlar borsadan borsaya değişiyor. Bankalar arası EFT, kredi ve banka kartıyla ödeme, SEPA ve Paypal gibi ödemeler mevcut. Genellikle kullandığınız yönteme göre borsa sizden belli bir işlem ücreti kesiyor. Bu ücretlendirmeler borsaların bilgi kısımlarında yazar.
Borsaların büyük çoğunluğu Amerikan Doları ve Euro kabul ederken, İngiliz Sterlini, Rus Rublesi, Çin Yuanı, Japon Yeni gibi kurları kabul eden borsalar da mevcuttur. Yatırdığınız miktarın borsa hesabınızda gözükmesi, seçtiğiniz ödeme metoduna ve kura bağlı olarak, genellikle en az birkaç saat sürer.
Para borsa hesabınıza geçtiği anda alım/satım işlemlerine başlayabilirsiniz. Bu işlemin kullanıcı dostu olması borsaya bağlıdır, çoğu bu işlemi mümkün olduğunca kolay kılmak için uğraşmaktadır. Mevcut değer, piyasa değeri ve ilgili haberler gibi her türlü değerli bilgiyi borsanızın web sitesinden edinebilirsiniz. Ether elde ettikten sonra seçtiğiniz bir cüzdana çekmeniz önerilir. Bu rehber daha sonra Ether depolamanın çeşitli yollarını anlatacak.
Aşağıda Ethereum kabul eden bazı borsaların listesini görebilirsiniz:
1 Temmuz 2020 saat 22:44 itibari ile 1 Ethere " 1.586,67 Türk Lirası" olarak coinbase tarafından sunulmuş.