Kriptografi Nedir?
Kriptografi, şifreleme yöntemiyle ileti gönderme işlemidir. İki ya da daha çok kişilerin birbirlerine şifreleme yöntemiyle güvenli yoldan veri yada ileti göndermesine denir. Yunan dilinde şifreleme anlamına gelmektedir. Kriptografi ile dijital para ile ilgili yapılacak işlemler banka güvenliğine gerek olmadan, takma ad kullanılarak işlemlerin gerçekleştirilmesini sağlar. Bu şekilde banka ya da değişik bir güvenlik ağı gerekmeksizin güvenle şifrelenerek işlemleri gerçekleştirmektedir.
Mesajı gönderen şahıs kriptografi yöntemiyle mesajı üçüncü kişilere karşı şifreler ve alıcıya gönderir. Alıcı olan şahıs şifreleri çözdükten sonrasında okunması mümkün hale gelmesini sağlar. Böylece gönderilen ileti güvenle alıcıya ulaştırılır. Kriptografi yöntemini daha oldukca kripto para kullanımını güvenli şekilde yönetmek için kullanılmaktadır. Anonim olarak sürdürülen bu yöntem yardımıyla asla tanımadığınız şahıs ile güvenle işlem yapılmasını sağlamaktadır. Kriptografi yalnızca dijital para üstünde kullanılmaz. Bilgisayarlara bağlanan ağlar ve Google arama motorları üstünden meydana getirilen tüm işlemler ile verilerin şifrelenmesine ve tekrardan çözümlenmesine olana tanır. Böylece itimat içinde web kullanımı sağlanmış olur.
Kriptografi’nin Informasyon Güvenliği Kavramları Nedir?
Kriptografi’nin informasyon güvenliği kavramları içinde kullanılan kontakt sistemleri ile ilgili mevzularda, güvenliğe dikkat edilmesi gerekir. Bu tür güvenlik mevzuları şu şekilde sıralamak mümkündür.
Gizlilik Terimi: Gizlilik terimi ile gizlenmesi ihtiyaç duyulan bilgiyi, görme yetkisi olmayan kişilerden uzak tutmak anlamına gelir. Böylece yetkisi olmayan kişilere karşı şifreleme yöntemiyle bilgiler gizlenir.
Kimlik Denetim: Mesajı gönderen kişinin, doğru şahıs bulunduğunu gösteren verilerden oluşmaktadır. Böylece göndericinin mesajı garantilenir.
Bütünlük: Bütünlük terimi, gönderilen ileti üstünde herhangi bir değişim yapılmadığı anlamına gelmektedir. Bu şekilde gönderilen mesajlar üstünde düzenleme yapılamadığı için güvenli olduğu kabul edilir.
Erişim Kontrolü: İzni olmayan üçüncü kişilerin erişmek istediği bilgilere erişim engelinin olması. Bu benzer biçimde durumlarda üçüncü kişilere karşı erişim kontrolü ile kaynaklara erişimi engellenir.
Reddedilmezlik: Reddedilmezlik terimi ile ileti gönderilen kişinin mesajı kabul etmemesinin önüne geçilir.
Kriptografi’nin Kullanım Amacı Nedir?
Kriptografi’nin kullanım amacı sistem üstündeki üçüncü kişilerin gönderilen mesajları ve verileri okumasının önüne geçmektir. Kriptografi sistemiz üstünde şifreleme yöntemi kullanılmaktadır. Böylece üçüncü kişilerin sistem üstünde verilere ve bilgilere erişimi engellenir. Kriptografi sistemi üstünde mesajı alan şahıs ile gönderen şahıs içinde şifreleri çözmek ya da giz yazıya çevirmek için gizli saklı anahtar kullanılmaktadır.
Kriptografi Teknikleri Nedir?
Kriptografi teknikleri için birçok yöntem kullanılmaktadır. Bu yöntemler, bakışımlı şifreleme yöntemi, asimetrik şifreleme yöntemi, Steganografi tekniği ile Karma tekniğidir.
Bakışımlı Şifreleme Tekniği: Bakışımlı şifreleme tekniği ile sistem üstündeki bilgilerin şifrelenmesi ya da şifrelerin çözülmesi için kullanılan yöntemdir. Bakışımlı şifrelemem tekniği, kriptografi tekniği ve şifreleme ile ilgili algoritmalar içinde yaygın olarak kullanılan bir teknik türüdür. Bu tür şifreleme tekniğinde rakamlar, karışık harfler ve kelimeler kullanılmaktadır. Dikkat edilmesi ihtiyaç duyulan husus göndericinin ve alıcının gizli saklı anahtar kelimelerini bilmeleri gerekmektedir.
Asimetrik Şifreleme Tekniği: Asimetrik şifreleme tekniği açık anahtar şifreleme tekniği olarak bilinmektedir. Bu durumda gönderilen veriler çözmek ve giz yazıya çevirmek suretiyle açık anahtar şifreleme yöntemi kullanılmaktadır. Asimetrik şifreleme tekniği öteki krigtografi teknikleri içinde en karmaşık özelliğe haiz olan teknik türüdür. Bu şifreleme yöntemi içinde bulunan algoritma ile anahtar çifti oluşturulur. Bu işlem için anahtar protokolü kullanmaktadır. Kullanılan anahtarların her ikisi de şifreleme yöntemiyle birbirine bağlıdır. Bu sayede anahtar sistem ağı üstünde güvenli şekilde bağlantı kurulumu gerçekleştirilir.
Steganografi Tekniği: Steganografi tekniği ile verilerin karmaşık şekilde gizlenmesi yerine değişik bir yöntem kullanılmaktadır. Bu yöntem daha oldukca gizyazı kullanılmadan gizleme anlamına gelmektedir.
Karma Tekniği: Karma tekniği her türlü dijital dosya ya da metin yazılarını karma şifreleme yöntemiyle karma haline dönüştürmektedir. Bu teknik daha oldukca üyelik sistemi üstünde kullanılmaktadır.