Online psikolog, çevrimiçi terapi istanbul

lavgars

Yeni üye
Katılım
26 Haz 2022
Mesajlar
6
Tepki
0
Online psikolog: Selmanyetkin.com
İstanbul içinden online çevrimiçi psikolojik destek alabileceğiniz web sitesi açıldı. Ülke geneline hizmet veren firma öncelikle İstanbul içi yardım vermekte.


online psikolog yardım al

Online Psikolog: Online Psikolojik Danışmanlık Platformu

Online Terapi Alın

Online sunulan hizmetler her alanda arttığı gibi psikoloji alanı da teknolojinin getirdiği bu imkanları hızla içine alıyor. İlk online terapi uygulamaları 1959 yılında yapılmaya çalışılmıştır. İnternetin henüz olmadığı bu yıllarda kapalı devre televizyon sistemi aracılığıyla psikiyatrik uygulama denemeleri yapılmıştır. O yıllar için ekonomik olmayan bu yöntem telefonla psikolojik desteğe dönüştürülmüştür. İnternetin ve kişisel bilgisayarların yaygınlaştığı 1976 yılından sonra şu an bilinen anlamdaki online terapi uygulamaları başlamıştır. Türkiye’deki online terapi uygulamaları ve araştırmaları internetin ve kişisel bilgisayarların yaygınlaşmasıyla birlikte 2010 yılından sonra başlamıştır. Şu an geldiğimiz noktada terapide gerçekleştirilen online seanslar, toplam seansların %70’ini oluşturmaktadır.

Online terapilerin yüksek bir kısmı görüntülü görüşme şeklinde yapılıyor. Bunun yanında mesajla terapi, telefon görüşmesi ile terapi, e-postayla terapi, ses kayıtlarıyla terapi gibi farklı uygulama şekilleri de popülerlik kazanmaya başlıyor. Kişinin konforu ve kendini ifade etme şekli bu yöntemleri meydana getirmiş durumda. En yaygın kullanılan online terapi, telefon görüşmesi şeklinde uygulanmaktadır.

Online terapilerin etkililiğine yönelik yapılan çalışmaların sayısı da giderek artıyor. Çok uzun bir uygulama geçmişi olmasına karşın online terapiye karşı önyargılar devam etmektedir. Avrupa merkezli bir araştırmada online terapi ile yüz yüze terapi tercih edilme açısından karşılaştırılıyor. Araştırmaya katılan terapi almamış kişilerin %74’ü eğer bir gün terapiye gidecekse bunun yüz yüze olmasını tercih edeceğini belirtmektedir. Terapiye gidenlerle yapılan bir başka araştırmada katılımcıların %90’ı online ile yüz yüze terapi arasında herhangi bir fark görmediğini belirtmektedir. Objektif testlerle gerçekleştirilen araştırmalarda da online terapi ile yüz yüze terapi arasında etkililik yönünden herhangi bir fark olmadığı kanıtlanmıştır.

Online terapi ile yüz yüze terapi kimi durumlarda birlikte kullanılabilmektedir. Terapi online olarak gerçekleştirilirken belli sıklıklarda yüz yüze görüşmeler planlanmaktadır. Bu sayede bir sarmal oluşturularak terapi devam etmektedir. Bazı uygulamalarda terapiye yüz yüze başlanıldıktan sonra terapötik bağın gelişmesiyle artık online seanslar gerçekleştirilmeye başlanılır ve artık terapi online olarak yürütülmeye devam edilmektedir. Online terapi ile yüz yüze terapiyi birbirinden tamamen ayrı düşünmek online terapiye olan önyargıyı artırmaktadır.

Online terapi, psikolojik ve psikiyatrik her problemde kullanılmaktadır. Öfke kontrolü, depresyon, uyku bozuklukları, karmaşık yas, travma gibi toplumda yaygın görülen rahatsızlıklarda etkililik araştırması yapılmıştır. Online terapi ile yüz yüze terapilerin etkililiği aynı olmakla birlikte birbirlerine göre avantajlı ve dezavantajlı yönleri vardır. Psikotik bozukluklarda, bağımlılık tedavilerinde, ağır depresyon şikayetlerinde ve çocuklarda etkililik çalışması yapılmamıştır. Bu rahatsızlıklarda etkililik konusu tartışmalıdır.

Online terapinin olumlu yanlarına birlikte bakalım. Online terapi seyahat gerektirmediği için kolay ulaşılabilir bir hizmettir. İnternet sağlayıcısı ve kişisel bilgisayar online terapi almanıza yetecektir. Seyahat etmekten çekinen, fiziksel rahatsızlığından dolayı zorlanan, bulunduğu konum itibariyle terapiste uzan olan kişiler online terapi sayesinde bu hizmete erişebilmektedir. Online terapi ofis giderleri en aza indirdiği için yüz yüze terapiye göre daha ekonomiktir. Ayrıca ofis ortamına girmek istemeyen danışanlar için de online terapi avantaj sağlamaktadır. Online ortamda psikoloğa erişim hızlıdır. Bundan dolayı danışan erteleme alışkanlığından kaynaklı erişim sorunu online terapide daha azdır. Online görüşme imkânı sunan uygulamalardaki eklentiler terapide metafor kullanımını ya da psikolojik bilgilendirmelerini kolaylaştırmaktadır.

Online terapi randevu oluşturma, uygulama, geribildirim açısından avantajlı olmakla birlikte yasal konularda yüz yüze terapi kadar yer edinmiş durumda değildir. Yasal zemin oluşmuş olsa da kesin olmayan boyutları vardır.

Farklı terapi ekolleri online terapilere farklı bakış açıları getirmiştir. En eski terapi müdahalesi olan Freud’un geliştirmiş olduğu psikanalisttik psikoterapi online terapiye en temkinli yaklaşan ekol olmuştur. Uzun zaman terapinin yüz yüze olması gerektiğini savunan ekol son zamanlarda hızlı bir şekilde online terapiye uyum sağlamıştır. Yüz yüze uygulamasında danışanın divanda uzandığı ve boş duvara baktığı bu ekolde online terapide kamera danışanın arkasında bulunmakta ve danışan boş bir duvara bakarak terapiye devam etmektedir. Bu ekolde telefon ile terapi uygulaması da yaygındır.
 
Üst Alt