Mesut
Eski üye
- Katılım
- 19 May 2021
- Mesajlar
- 119
- Tepki
- 13
PHP , öncelikle web geliştirme için kullanılan açık kaynaklı, sunucu taraflı bir betik ve programlama dilidir . Çekirdek WordPress yazılımının büyük kısmı PHP ile yazılmıştır, bu da PHP'yi WordPress topluluğu için çok önemli bir dil haline getirir. Bazıları PHP'nin bir programlama dili olarak öldüğünü söylemekten hoşlanır, ancak bu doğru değildir.
Farklı vardır PHP sürümleri sen ki sunucunuzda yüklemek yeni PHP 7.3 ve 7.4 ile sunan önemli performans iyileştirmeleri . Bu performans iyileştirmeleri ve gelişmiş güvenlik, Kinsta'nın her zaman PHP'nin en yeni sürümlerini sunmasının nedenidir .
Bu yazıda, "sunucu tarafı"nın ne anlama geldiğini ve PHP'nin nasıl çalıştığını açıklayacağız. Ardından, PHP'nin özellikle WordPress ve WordPress sitelerine uyguladığı bazı yöntemlere geçeceğiz.
PHP Nasıl Çalışır?
Yukarıdaki kısa tanımda PHP'nin sunucu taraflı bir dil olduğunu öğrendiniz . Ancak “sunucu tarafı” aslında ne anlama geliyor? Sunucu tarafı, herhangi bir şey ziyaretçinizin tarayıcısına teslim edilmeden önce tüm işlemlerin web sunucunuzda gerçekleştiği anlamına gelir.İşte bir örnek. Diyelim ki birisi WordPress sitenizi ziyaret ediyor. Bu ziyaretçiye herhangi bir dosya göndermeden önce, sunucunuz öncelikle WordPress çekirdeğinde bulunan PHP kodunu ve sitenize yüklediğiniz tüm temaları/eklentileri çalıştıracaktır.
Ardından, sunucunuz kodu işledikten sonra, tüm PHP'nin çıktısını verir (ziyaretçinin tarayıcısının gerçekte aldığı HTML kodudur).
Sonuç olarak, HTML'den farklı olarak, web sitenizin ziyaretçileri WordPress sitenize güç sağlayan PHP kodunu asla görmeyecektir. Yalnızca sunucunuzun tarayıcılarına teslim ettiği önceden işlenmiş kodu görürler.
PHP 5 vs PHP 7
W3Techs'e göre PHP, sunucu tarafı programlama dili kullanan tüm web sitelerinin %78'inden fazlası tarafından kullanılmaktadır ve ASP.NET %10'un biraz üzerinde pazar payı ile ikinci sırada gelmektedir.Diğer programlama dilleri gibi, kullanabileceğiniz farklı PHP sürümleri vardır. PHP 5, 7.0 ve 7.1, PHP'nin kullanım ömürlerinin sonuna gelmiş eski sürümleridir . Bu, artık aktif destek almayacakları ve güvenlik desteği almayı bırakacakları anlamına gelir.
En yeni sürüm olan PHP 7.4, önemli performans ve güvenlik iyileştirmeleri sunar. Kinsta'da, kendi kendini iyileştiren özel yapılandırmamızla aşağıdaki PHP sürümlerini destekliyoruz :
- PHP 7.2
- PHP 7.3
- PHP 7.4
PHP 7.4'e değiştir
PHP WordPress'te Nasıl Kullanılır?
Gidip WordPress'in son kopyasını indirirseniz WordPress.org gelen , dahil çekirdek WordPress dosyalarının en PHP olduğunu görmek ZIP dosyasını açabilirsiniz:Çekirdek WordPress yazılımındaki PHP dosyaları
Benzer şekilde, yüklediğiniz herhangi bir tema bir grup PHP dosyası içerecektir
WordPress temasında PHP dosyaları örneği
Ve yüklediğiniz tüm eklentiler - tahmin ettiniz - ayrıca öncelikle PHP olacak.
Trafiğimizi nasıl %1000'in üzerine çıkardığımızı bilmek ister misiniz?
İçeriden WordPress ipuçlarıyla haftalık bültenimizi alan 20.000'den fazla kişiye katılın!Bir WordPress eklentisindeki PHP dosyaları örneği
WordPress, çekirdek dosyaları için PHP kullanmanın ötesinde , sizin veya geliştiricilerin WordPress'in işlevselliğini tonlarca yararlı yolla genişletmek için kullanabileceği çok sayıda işlev, kanca, sınıf ve yöntem içerir.
Örneğin, en iyi bilinen işlevlerden biri the_content();. Bu küçük parça yeterince masum görünse de, aslında temanızın her bir blog yayınınızın tüm içeriğini görüntülemek için kullandığı şeydir.
Evet – bu küçük parça, web sunucunuz PHP kodunu işlemeyi bitirdikten sonra 10.000 kelimelik bir blog gönderisine dönüşebilir. Bu işlevler, kancalar, sınıflar ve yöntemler, WordPress'i esnek yapan şeyin büyük bir parçasıdır.
Bir WordPress Temasında PHP'nin Nasıl Çalıştığına Bir Örnek
PHP'nin sunucu tarafı yapısını WordPress sitenize bağlayan hızlı bir örnekle işleri biraz daha ileri götürelim.WordPress temasında PHP dosyaları örneği
“sidebar.php”, “header.php”, “comments.php” vb. şeyler için ayrı PHP dosyaları olduğunu göreceksiniz.
Zaten WordPress kullanıyorsanız, bu terimler oldukça tanıdık gelmelidir. Ve evet, gerçekten bu kadar basit – bu dosyaların her biri sitenizin ön ucundaki benzer adlı alana bağlanır.
Örneğin:
- sidebar.php , kenar çubuğu alanınızın nasıl göründüğünü ve çalıştığını belirler
- header.php , başlığınızın nasıl göründüğünü ve çalıştığını belirler
- yorumlar.php , yorum bölümünüzün nasıl göründüğünü ve nasıl çalıştığını belirler
- vb.
Düzenli Kullanıcıların WordPress Kullanmak İçin PHP Bilmesi Gerekir mi?
Hayır! Yakınında bile değil. WordPress ile ilgili güzel olan şey, PHP'nin tamamının sizin için temel WordPress yazılımı, WordPress temaları ve WordPress eklentileri şeklinde yazılmış olmasıdır .Gelişmiş WordPress kullanıcıları PHP'yi daha karmaşık özelleştirmeler yapmak için kullanabilirken, sıradan WordPress kullanıcılarının istemiyorlarsa PHP ile ilgilenmelerine asla gerek yoktur.
Bununla birlikte , PHP'nin temellerini öğrenmenin kesinlikle faydaları vardır . Sadece en popüler WordPress PHP işlevlerini öğrenmek bile , WordPress sitenizde hızlı bir şekilde bazı kolay ama önemli değişiklikler yapmanıza yardımcı olacaktır. phpinfo() işlevinin nasıl kullanılacağına ilişkin kılavuzumuza göz atmayı unutmayın .
Kendi WordPress temalarınızı ve eklentilerinizi geliştirmek istiyorsanız PHP öğrenmek çok önemlidir.