Plesk Panel ve cPanel Arasındaki Farklar Nelerdir?

ZarorrDe

Bağımlı
Katılım
8 Nis 2022
Mesajlar
67
Tepki
0

Plesk Açık oturum ve cPanel Arasındaki Farklar Nedir?​

Plesk Panel ve cPanel Arasındaki Farklar Nelerdir?


Denetim panelleri web siteleriniz için eğer olmazsa olmaz gerekliliklerden birisidir. Internet sayfaları için denetim paneli seçerken dikkat edilmesi ihtiyaç duyulan bazı unsurlar bulunmaktadır. Ilk olarak web sitenizin amacına gore denetim paneli seçmeniz gerekmektedir. Projenize uygun ve isteklerinize yanıt verebilen denetim paneli seçmek size birçok açıdan yarar elde edecektir. Burada karşımıza en oldukça kullanılan Plesk Açık oturum ve cPanel olmak suretiyle iki denetim paneli çıkmaktadır. Plesk Açık oturum 2001 senesinde hayata geçirilmiş bir sistemdir. Windows işletim sisteminde iş koşturmacasındadır. cPanel ise 1996 senesinde piyasaya sürülmüştür. Plesk Açık oturum’e gore daha eskidir. Plesk Açık oturum cPanel’in en büyük rakibi konumundadır. Plesk açık oturum her ne kadar Windows ile çalışıyor olsa da Linux tabanlı çalışan modeli de mevcuttur. Burada dikkat edilmesi ihtiyaç duyulan nokta ihtiyaca ve sitenin amacına gore açık oturum seçilmesi gerektiğidir. Şundan dolayı kullanılan panelin web sitenizin performansını direkt etkileyen etmenlerden birisidir. Performans yönünden zayıf bir internet sayfası ise daha başlangıçta yarışı yitirmiş anlama gelir. Denetim panelinde sanıldığından daha çok işlem gerçekleştirilir. Kurumsal e-posta kurarak size gelen iletileri cevaplayabilirsiniz. Yeni yazılım ve eklentiler yükleyerek web sitenizi geliştirebilir ver performansını fazlalaştırabilirsiniz. Bununla birlikte web sitenizi sağlam bir halde yedekleyerek ihtimaller içinde durumların önüne geçebilir ver her şeye kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. Bunun içindir ki başlangıçta denetim paneli seçerken kati ve net bir karar vermeniz gerekiyor. Projeye başladıktan bir süre sonrasında verilen kararlar mantıklı bile olsa açık oturum değişikliği sıhhatli bir karar değildir ve sizi oldukça uğraştıracaktır. Pek oldukça denetim paneli normal olarak ki vardır. Sadece karar vermek için seçme şansızınızı bir tek cPanel ve Plesk Açık oturum içinde kullanırsanız size yarar sağlayacağı kesindir. Eğer asla açık oturum kullanmayı bilmiyor ve daha ilkin görmediyseniz endişelenmenize gerek kalmamıştır. Şundan dolayı bu iki paneli kullanan kişiler oldukça fazladır ve sizinle aynı yada benzer sorunları yaşamaktadırlar. Bu şekilde bir durumda en rahat bir sorunda bile bu mevzular için açılmış birçok forum, internet sayfası yada videolar mevcuttur. Bir soruna yanıt aradığınızda zorlanmayacağınız kesindir.

Plesk Açık oturum ve cPanel Üstünden Neler Yapılır?


Her iki panelden e-mail hesapları açabilir ve düzenleyebilirsiniz. FTP yöneticisi ile dosya yükleyebilirsiniz. Veri tabanı yaratabilir ve bu tarz şeyleri düzenleyebilirsiniz. Herhangi bir mesele durumunda hatanın nerede olduğu derhal tespit edebilir ve ilgili dosyayı bulabilirsiniz. Herhangi bir mesele durumunda yedekleme yapabilirsiniz. Disk ve trafik kullanım verilerine erişebilirsiniz. Hosting sağlayıcınızın size verdiği bilgiler ile doğruluğunu kıyaslayabilirsiniz. Subdomain ve domain istatistiklerini her iki panelde görebilirsiniz.

Plesk Açık oturum ve cPanel Arasındaki Farklar Nedir?


Bu iki açık oturum arasındaki en büyük fark Plesk Açık oturum hem Windows hem de Linux işletim sisteminde çalışabilirken cPanel bir tek Linux işletim sisteminde iş koşturmacasındadır. Sadece cPanel için Windows altyapısında çalıştırma şekilleri gene de yok değildir. Kullanım kolaylığı açısından bakacak olursak genel anlamda kim neyi daha oldukça kullanıyorsa o kolay gelebilir. Sadece objektif bir bakış açısıyla baktığımız süre Plesk görünüm olarak rahat ve anlaşılır bir yapıya haiz olması, gözü yormayan bir ara yüzü olması, her türlü işlemin sol tarafta bir sıralama şeklinde sunulmuş olması benzer biçimde özelliklere haizdir. cPanelde ise bu durum birazcık daha karışık ve öğrenmesi nispeten Plesk Açık oturum’e gore daha zor olsa gerek. Bir yere ulaşmak istediğinizde tıklama sayınız ve iç içe geçmiş sistemler bütünü ile karşılaşmanız oldukça doğaldır. cPanel’de kişiselleştirme yapılabildiğinden daha rahat bir sisteme dönüştürme imkânı da vardır. Komut satırı ara yüzü ise her iki panelde de kullanabilme fırsatı vardır. Sadece kullanıcı bakış açısından vakaya bakacak olursak cPanel daha revaçta olan bir açık oturum olarak karşımıza çıkmaktadır. Güvenlik mevzusunda ise her iki panelinde değişik bakış açılarına haiz olduğu görülmektedir. cPanel’de her kullanıcı için ayrı yetki verilebilir. Verilen bu yetkiler ile kişilerin nerelere erişebileceği de kısıtlanabilir. Plesk Panelde ise gene yetki verilerek kullanıcının ne mevzuda işlem yapma yetkisinin olduğu ve kaç kişiye bu yetkinin verilebileceğine karar verilebilir. Her ne kadar değişik yaklaşımlara haiz iki açık oturum olarak görülse de temelde meydana getirilen iş ve vakaya bakış açıları benzerdir. Benzer özellikler ve değişik noktalar bulunuyor olsa da kullanım açısından size hangisi kolay geliyorsa onu seçmenizde yarar vardır.
 
Üst Alt