rucoder
Eski üye
- Katılım
- 5 Nis 2022
- Mesajlar
- 221
- Tepki
- 0
SSH Nedir?
SSH / Secure Shell, iki bilgisayarın yazışma kurmasını ve verileri paylaşmasını elde eden bir ağ yazışma protokolüdür. Ssh’nin naturel bir özelliği, iki bilgisayar arasındaki iletişimin şifrelenmiş olmasıdır, şu demek oluyor ki güvenli olmayan ağlarda kullanım için uygundur.
SSH çoğu zaman uzak bilgisayarlarda “oturum açmak” ve işlemleri gerçekleştirmek için kullanılır, sadece hem de veri aktarımı için de kullanılabilir.
SSH Nedir?
SSH, Secure Shell, ağ güvenliğine yönelik popüler, kuvvetli, yazılım tabanlı bir yaklaşımdır. Bir bilgisayar tarafınca ağa veri gönderildiğinde, SSH verileri otomatikman şifreler / karıştırır. Peşinden, veriler hedeflenen alıcıya ulaştığında, SSH otomatikman şifresini çözer. Netice saydam şifrelemedir. Kullanıcılar, iletişimlerinin ağda güvenli bir halde şifrelenmiş bulunduğunun bilincinde olmadan düzgüsel şekilde çalışabilirler.
Buna ek olarak, SSH çağıl, güvenli şifreleme algoritmaları kullanır ve büyük şirketlerde vazife açısından eleştiri uygulamalarda yer alacak kadar etkilidir.
SSH Iyi mi Çalışır?
SSH’nin bir istemci / sunucu mimarisi vardır. Çoğu zaman bir sistem yöneticisi tarafınca yüklenen ve çalıştırılan bir SSH sunucu programı, ana bilgisayarına gelen bağlantıları kabul eder yada reddeder. Kullanıcılar hemen sonra SSH sunucusundan “Lütfen bu komutu çalıştırın” şeklinde isteklerde bulunmak için öteki bilgisayarlarda SSH istemci programlarını çalıştırır. İstemciler ve sunucular arasındaki tüm iletişimler güvenli bir halde şifrelenir ve değişikliklere karşı korunur.
SSH’nin İşlevselliği
Şifreleme, bir veri parçasını gizlemenin bir yoludur, böylece verileri iyi mi çözeceğinizi yada şifresini çözeceğinizi bilmediğiniz sürece okunamaz hale gelir. SSH, verileri bir tünel vasıtasıyla şifreleyen güvenli bir yazışma yolu olarak oluşturuldu, böylece fena kişiler aktarım esnasında verileri alamaz. SSH ile verilerin aktarıldığını ve ne kadar veri aktarıldığını gene de görebilirsiniz, sadece verilerin ne işe yaradığını göremezsiniz.
SSH hakikaten kullanışlıdır bu sebeple başka bir makineye fizyolojik erişiminizin olması gerekmez; ona web üstünden kolayca bağlanabilirsiniz. Bu, sunucuları uzaktan denetim etmemizi sağlar. SSH ilk olarak 1990’ların ortasında ortaya çıktı ve hem de verileri şifrelemeden aktaran bir uygulama katmanı protokolü olan Telnet’in yerini almak suretiyle tasarlandı.
SSH çoğu zaman istemci-sunucu modeli kullanılarak uygulanır. Bir bilgisayar SSH istemcisi olarak adlandırılır ve başka bir makine SSH sunucusu yada ana bilgisayar olarak işlev görür.