Yazılım Mühendisliği Nedir?

codeworld

Bağımlı
Katılım
22 Nis 2022
Mesajlar
32
Tepki
1

Yazılım Mühendisliği Nedir?​

yazılım mühendisi nasıl olunur


İngilizcesi “Software Engineering” olan, yazılım mühendisliği bilgisayar biliminin bir dalıdır. Yazılım mühendisliği nedir? Sorusuna verilecek yanıt, yazılım mühendisliğinin güncel bir bilgisayar bilimi olduğudur.

Yazılım mühendisleri devamlı kendilerini geliştirmek, bundan önceki güne nazaran bilgilerini güncellemek zorundadır. Bundan dolayı teknolojik gelişmeler, her geçen gün katlanarak artan bir hızda artmakta ve de gelişimi takip edemeyen yazılım mühendisleri maalesef kendilerini sektörde alt düzeylerde bulmaktadırlar.

Yazılım mühendisliği maaşları günümüzde tatminkar ücretler olup, birçok kimse yazılım mühendisi olmak istemektedir. Ücretlendirme mevzusunda belirli bir aralığa haiz bir meslek dalı olmayan yazılım mühendisliği, kişinin kendini geliştirmesiyle ve kendini pazarlama kabiliyetiyle doğru orantılı olarak artmaktadır.

Yazılım Mühendisleri Neler Yapar?​


Yazılım en rahat tabiriyle, bilgisayara ne yapmasının komutunu verdiğimiz programlardır. Bu programlar yardımıyla dünyanın en zengini olma unvanına erişmiş insanoğlu bulunmaktadır. Yazılım mühendisi ne yapar? Sorusunun en rahat şekilde cevabı ise, bilgisayara ne yapması icap ettiğini söyleyen, bilgisayara kendi dilinde komut verilmesi elde eden meslek ve bilim dalıdır.

İyi bir yazılım mühendisinin haiz olması ihtiyaç duyulan özellikler;

  • Kullananların isteklerini tam anlamıyla çözümleme eden yazılım mühendisleri, mesleki alanda başarıyı yakalayabilirler.
  • Üretecek oldukları yazılımlarda yapacakları araştırma ve çözümleme seviyesi ne kadar doğru olur ve gereksinimi ne kadar karşılamayı başarırlarsa, mesleki alanda yükselmede bir o denli fazla olur.
  • Informasyon güncelliğini korumayı başaran, her yeni gün kendine yeni bilgiler katma mevzusunda çekingen davranmayan, azim ve talep sahibi yazılım mühendislerinin mesleki başarıları her geçen gün artmaktadır.
  • Yazılım mühendisliğinde alınan maaşlar çoğu zaman bilgiyle doğru orantılıdır. Informasyon ve deneyim birikimi icra eden yazılım mühendislerinin maaşları güncel olarak artmaktadır.

Yazılım Mühendislerinin İş Bulma Olasılığı​


Öteki mühendisliklerden ayrı olarak, yazılım mühendislerinin işe girme oranları, dünyanın her yerinde oldukça yüksektir. Yazılım mühendislerinin iş bulma olasılığı mevzusunda bu kadar talihli olmasının sebebi ise, derhal her sektörde hızla gelişen teknolojinin hâkimiyetinin giderek genişlemesidir.

Teknoloji geliştikçe, teknolojiye bağlı olan problemler ve sorunların gereksinim duyulan çözümleri de artmaktadır. Yazılım mühendisleri bu sorunlara çözüm bulmak için mesleklerini sürdürdükleri için, iş bulma oranları da oldukça yüksektir.

Kariyer seçimi olarak yazılım mühendisliği yolunda ilerlemek isteyen bir kişinin, kendine katması ihtiyaç duyulan fazladan özellikler, onun iş bulma olasılığını da yükseltecektir. Bu özelliklerin içinde, analitik düşünme ve sorunların analitik çözümünü yapabilme en önemliler içinde yer verilmiştir. Bir öteki mühim özellik ise, bir vakaya birden fazla yönüyle bakabilme özelliğidir. Şahıs bir vakaya ne kadar değişik yönden bakabiliyorsa, yazılım mühendislerinin iş bulma olasılığı oranı, o şahıs için giderek artacaktır.

Yazılım Mühendisleri Averaj Ne Kadar Maaş Alır?​


Mühendislerin genelinde öncellikle bir acemilik süreci bulunmaktadır. Yazılım mühendisleri averaj ne kadar maaş alır? Sorusuna cevap vermeden ilkin, bu acemilik döneminde kişilerin genel anlamda oldukça azca maddi koşullar altında çalışabildiklerini fakat her geçen gün maaşlarına gelen zamlar ile beraber refah seviyelerinin arttığını altını çizmeliyiz.

Averaj bir yazılım mühendisi 6 Bin TL maaşa çalışmaktayken, mesleki alanda ilerlemiş ve deneyim düzeyi yüksek bir yazılım mühendisinin alabileceği maaşın bir sınırlaması yoktur. Gereksinimlere bakılırsa, şahıs alanının en iyisiyse, yapınak sahiplerinin aylık gelirlerinden bile fazlaca daha iyi gelirler elde edebilmektedir.

Yazılım mühendisliğinde gelir düzeyini artırmanın yolları;

  • İlk olarak yazılım mühendisliğinde uzmanlaşmak isteyen kişinin, uzmanlaşacağı alanı iyi çözümleme etmesi ve iyi seçmesi gerekmektedir. Zira bugün oldukça revaçta olan bir alan, 1 yıl sonrasında teknoloji için fazlaca önemsiz bir alan haline gelebilmektedir.

Yazılım mühendislerine yapılması ihtiyaç duyulan genel tavsiyelerin başlangıcında, geleceğin teknolojilerini iyi çözümleme etmeleri ve ona bakılırsa kendilerine bir yol haritası çizmeleri de gelmektedir.

  • Alanlarında kendilerini geliştirdikçe, daha çok geliştirmek için uğraş veren, öğrenmeye doymayan ve mesleki hevesini kaybetmeyen yazılım mühendisleri, daima daha çok kazanacaktır.

Yazılım Mühendisliği Maaşları genel anlamda başlangıç olarak asgari ücretin birazcık üstünde bir ücret olmaktadır. Fakat bu ücretlerin zamlanması, öteki meslek dallarına nazaran oldukça hızlıdır. Mesela 2.500 TL’ye işe giren bir yazılım mühendisi, 2 yıl içinde lüzumlu pozisyonlara gelmeyi başarırsa 5.000 TL’ye kadar bir maaş alabilir. Bu oran bir öncekinin 2 katı olmak ile beraber, öteki herhangi bir meslekte yakalanılabilecek bir maaş artışı oranı değildir.

İşe başlangıç tutarları içinde beklentinin devasa yükseklikte olmaması gerekir. Bilhassa Türkiye’de çalışmak isteyen yazılım mühendisleri için bu durumun bu şekilde olması, eğitim hayatları bitip mesleki hayata başladıklarında hayal kırıklıkları yaşamaması adına oldukça önemlidir. Bazı istisnalar haricinde başlangıç tutarı yukarıda belirttiğimiz gibidir. İstisnai durumlar ise, kişinin üniversite eğitim yaşamı da dahil olmak suretiyle, önceki eğitimlerinde de ciddi bir yazılım bilgisine haiz olması durumunda şahıs oldukça yüksek maddi koşullar altında iş bulabilmektedir.

En başından da belirttiğimiz şeklinde, yazılım mühendisleri devamlı kendilerini yenilemek ve geliştirmek zorunda olan kimseler olup, yazılım mühendisliği maaşları kişiye bağlı olarak değişim gösterebilmektedir.

Yazılım iyi mi öğrenilir? ile ilgili makalemizi okumak için bağlantıyı ziyaret edebilirsiniz. Mevzu ile ilgili sorularınız için yorumlarınızı bekliyoruz.
 
Üst Alt